Pro 01

6. třída

Úvodní cvičení

a) Dřevěný okenní rám, splněné povinnosti, starý palubní deník, spořádaný rodinný život, nástěnný kalendář, senná rýma, spokojený zákazník, klokaní mládě, ranní rozcvička, kamenný džbánek, zručný kameník, pod stinným stromem, sloní kly, jiskrné oči,  rovnoramenný trojúhelník, na vinicích, cenný drahokam, planá hrušeň.

b) Rozzářený svícen, pražské ulice, jelení parohy, známý deník, vzpomněl si, matčino objetí, lesy ztemněly,  jel z Břeclavi do Opavy, davy lidí pochodovaly, kočky loví myši, volební seznamy, milí žáci, pro Jirkovy psy, jdi tam beze mě, hraje za naši školu, hned na ni zavolám, zakázaný vjezd.

 

c) Celodenní zaměstnání, sníh se zvolna ztrácí, maminka vyhlédla z okna, olej se nemísí s vodou, nalíčit past na sysla, vítání vítěze, děti se učily cizím jazykům, jsem pyšný na svůj přepychový dům v Hradci Králové, znojemští hokejisté, Jiráskovi Psohlavci, prudší povaha, zastihl mě déšť.

 

Drobná cvičení

a) Byl podzim, listy padaly ze stromů. Mlhy zahalily krajinu. Břehy rybníků osiřely. Myslivci obcházeli se psy lesy. Děti pouštěly draky. Papíroví draci se vznášeli k nebi. Ptáci odlétali do teplých krajin. Brzy nastala zima.

 

b) Vlasy jsou rozčepýřené, prsty zimou zkřehlé.  Brzičko jsi nám zkazil radost. Zdvihl se prudký vichr a ve výšce se vytvořil větrný vír. Došlo k nedorozumění. Podal hodnověrné svědectví. Mám namlít lískové ořechy? Mýlil se ve mně. Sýpka byla plná obilí.

 

c) Ve čtvrtek se koná sběr odpadových surovin. Děti se zastavily u klece se lvy. Viděl mě poprvé. Hrabalovy knihy jsou dobře známy i v řadě cizích zemí. Máš s sebou peníze? Strýčkovi se ztratily brýle. Uděláme si výlet na Kunětickou horu.  My s vámi dnes jít nemůžeme. Zaujal vyšší   místo, nežli mu náleželo. Karlovi bylo zima. Je to můj nejupřímnější přítel. Naši fotbalisté hráli s Francouzi a Italy. Prohlédl si ji  od hlavy až k patě.

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.