Pro 01

Úvodní cvičení
a) Severní Amerika, Jiráskovy Staré pověsti české, Pyrenejský poloostrov, strmě, omamně, zřejmě, upřímně, skákal do hromady písku, bylo nás dohromady pět, nahoře  na půdě, na hoře Říp, vypisovat z knihy, dojít s balíčkem na poštu, věnečky z pampelišek, čepice z papíru, všichni jsou vzhůru, stolní lampy, milí přátelé,  dospělí i děti se rychle schovali.
b) Víla Amálka, kontinent Jižní Amerika, mě se to netýká, bránil mi v odchodu, zpaměti to neumím, nemluv tak nahlas, obloha byla temně modrá, zhluboka si povzdechl, vykroč směleji, donedávna jsem to nevěděl, známější operní zpěvák, maminka byla členkou Sokola, zatočte doprava, připlížil se potajmu, Jižní Morava.

Drobná cvičení

a) O prázdninách jsme navštívili Kunětickou horu. Všichni už byli vzhůru. Líbí se mi Smetanova Má vlast. Vykonal tu práci zcela zadarmo. Br, venku je zima. Chtěl jít do divadla, ale náhle onemocněl. Bylo nás dohromady dvacet. Buď už konečně zticha. Lékárničku si vezměte určitě s sebou. Byl jsi už někdy na náměstí Krále Jiřího? Dostala od babičky stokorunu. To je ale krása. Petr vystoupil z autobusu.

b) Václav Havel, prezident České republiky, navštívil sousední země. Praví chlapi nikdy nelžou. Psi a kočky se shromáždili pod dědečkovými okny. Promiň, že jsem ti to nepřipomněl. Petře, kde jste byli tak dlouho­? Ta zkouška se zdála lehčí, ale výsledky vyvedly naši třídu z falešných iluzí. Do konce zápasu chyběly pouze dvě sekundy.

c) Příští týden pojedeme do Národního divadla na premiéru Smetanovy opery Čertova stěna . Fotbalový turnaj žáků základních škol vyhrála Základní škola v Nových dvorech. Obec Svatý Jakub je pojmenována podle světce svatého Jakuba. Na náměstí Krále Jiřího v Poděbradech stojí socha tohoto vladaře. Herec Oldřich Nový si zahrál ve filmu Hotel Modrá hvězda.

d) Pozorovali jsme zatmění Měsíce. Na cestu nám svítil měsíc. Urči na obloze Velký a Malý vůz, Mléčnou dráhu a souhvězdí Panny. Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Ukaž na mapě mys Dobré naděje. Každý rok jezdíme k Jaderskému moři. Projížděli jsme Benešovem u Prahy. Do Ústí nad Labem se jede vlakem přes Roztoky a Roudnici nad Labem.

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.