Pro 01

Úvodní cvičení

 a) Chvíle k zamyšlení, tamější obyvatelé, rodiče odešli, my jsme zapomněli, sousedovy krávy, náhlý objev, shnilá jablka, plyšoví mazlíčci, sedmdesát sedm,  sestry si hrály s panenkami, bydlím v ulici Na Hrázce, nosila na krku samé drahokamy.

b) Bezzubá babička, neúnavný protihráč,  bílit prádlo, kochal se drahokamy, husité dobyli  vítězství, rané brambory, s tamějšími ženami, se Smetanovými operami, drzý člověk, rozumě strávit čas, na Pražský hrad se hrnuly zástupy lidí, visutý most v Boleslavi, měkký slimák.

 

c) Kimono, kybernetika, kultura, túra, trénink, pudink, praxe, existence, cizí člověk, cizí lidé, třepotavý motýlí let, veselý psí štěkot, ryzí zlato, pravý včelí med, zranil mě, mezi stromy, strýčkovy děti, psí počasí, jahody zčervenaly, cenné zboží, dobročinný spolek, krocaní maso, denní povinnosti, setmělo se, zapomněl, nerozuměl mi.

 

Drobná cvičení

a) Barevné stoly, křesla a židle se naložily na vůz a odvezly. Krokovy dcery žily se starým otcem na hradě u vsi Zbečna. Děti běhaly za různobarevnými motýli. Oldovy knihy  a sešity byly ve vzorném pořádku. Za výlohou stálí houpací koně. Otepi slámy se rovnaly ve stodole. Sněhobílí sněhuláci se smutně dívali na hrající si děti. Jirkovi rodiče strávili dovolenou se svými příbuznými pod stanem.

 

b) Když jsem se vracel domů, les temně a tajemně šuměl. Letiště se nám líbilo, je prosté a moderní. V pozadí byla pěkná vesnička s rodinnými domky. Jen kdyby všude nebyly ty panelové domy. Vnitřní stěny byly postaveny ze sádrokartonu. Až v rokycanských ulicích jsme se nemohli shodnout, jestli je výhodnější jet přes Plzeň, Starý Plzenec nebo jinudy. Návštěvy deseti tisíc diváků nejsou zvláštností. Závěru šampionátu se zúčastní čtyřiašedesát nejlepších mužstev.

 

c) Pohádka vypráví, že o půlnoci se hrobové otvírali. V revíru hajného Straky pytlačili velmi zlí lidé. Královi poddaní slyšeli špatné zprávy. Mnozí návštěvníci restaurací nepatřili mezi nejstřízlivější. Městské hradby byly již dávno zbořeny.. Stále mě pronásledovaly výčitky svědomí. Moji noví známí jsou mnohem rozumnější. Pavlovi kumpáni zapomněli, jak jim byl kdysi oddaný..

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.