Pro 07

Shrňme sníh od svých domů, nebo zhrňme?

Budeme se věnovat jednomu jevu, který nemnohému pisateli způsobí obrovské obtíže. Na mysli mám předpony s a z.

Jistě si už domýšlíte. Tak jak se píší slova spíchnout, sfouknout, shon, zblednout?  Se s nebo se z na začátku? Těchto slov je v češtině celá řada, ale člověk nemusí zoufat a být při psaní bezradný. Existuje totiž vysvětlení.
Jak je to tedy s těmi předponami? Začneme předponou s. Napíšeme ji všude tam, kde mají slova, která ji obsahují, význam směřování shora dolů, z povrchu pryč nebo význam směřování dohromady. Tedy ve slovech shýbnout se, sešplhat, sklopit, sešlapat nebo sfouknout musíme podle zmíněného pravidla napsat předponu s.

Jak je to ale s předponou z? Zde také nacházíme určitou zákonitost a pomůcku. Jednak si můžeme pomoci tím, že slova s předponou z nemají význam směřování dohromady, dolů nebo z povrchu pryč, ale hlavně jsou to většinou slova, která jsou výsledkem změny nějakého stavu. Takže chceme-li zbarvit výkres nebo ztížit někomu lehkou životní situaci, musíme to udělat se z na začátku.

Tak a teď malá kontrola. Jak napíšeme následující slova? Slít nebo zlít, smazat nebo zmazat, skosit nebo zkosit? Něco nám našeptává, že by mohly být správné obě varianty? Tak jak to tedy je správně?

Správné je skutečně obojí. Jedná se totiž o dvojice slov, u kterých rozhoduje kontext. Takže pokud slijeme se s, můžeme tak učinit například se dvěma tekutinami, které se ve výsledku ocitnou dohromady v jedné nádobě. Můžeme však také někoho zlít se z, tedy vlastně polít.

Chceme-li mazáním setřít kupříkladu tabuli ve škole, použijeme sice houbu nebo hadr, ale musíme se vybavit také slovem smazat se s na začátku. Avšak umaže-li si naše ratolest kalhoty, má je zmazané, se z na začátku. A to jenom proto, že předtím byly čisté, takže se jejich stav změnil.

A truhlář, který vyrábí stoly, mnohdy musí na přání zákazníka zkosit rohy. Se z.   Ale trávu skosíme výhradně se s na začátku, protože po kosení už na povrchu žádná nezůstane.

No a jak je to s tím sněhem? Má se shrnout nebo zhrnout? Tak ještě na úplný závěr zapřemýšlíme a pokusíme se o krátké odůvodnění. Vezmeme lopatu, nebo hrablo a snažíme se sníh dostat z našeho chodníku. Jde tedy o činnost, při které je sníh na cestě z povrchu pryč, pokud je chodník výše než ostatní plochy, dokonce směrem dolů, takže shrnujeme se s na začátku.

Tak, myslím, že jsme s předponami zúčtovali. Předponu si doplníte jistě sami.

 

 

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.