Pro 07

Nashledanou příště

Slovo dcera bylo tím hlavním impulzem, který mně inspiroval k napsání tohoto jazykového koutku.

Slovo dcera označuje potomka ženského pohlaví, jeho sémantika je tedy jasná, problémy však mohou nastat při jeho výslovnosti. Zejména při výslovnosti první slabiky našeho slova, konkrétně hlásek D a C. Možná si to ani nepřipouštíme, ale výslovnost tohoto slova může být dvojí. Vyslovit můžeme buďto obě hlásky, tedy [dcera], nebo aplikovat jedno z jazykových pravidel, kterými se naše mateřština hemží a vyslovit skupinu hlásek D a C dohromady.
Správná je, jak jistě tušíte, druhá varianta. Vysvětleme si nyní onen jev. Jedná se o tzv. spodobu znělosti. Pravidlo řeší, jak vyslovit skupinu dvou souhlásek, které stojí vedle sebe, přičemž jedna souhláska je znělá a druhá neznělá. A to je právě náš případ. Hláska D je znělá, při výslovnosti rozeznívá hlasivky a hláska C je neznělá, při výslovnosti s hlasivkami nic nedělá.

Pravidlo, o kterém jsem se zmínil, nám říká, že druhá hláska ve skupině ovlivní tu první právě v oblasti znělosti. V našem případě tedy hláska C, která je neznělá, ovlivní D, a to se stane neznělým. Neznělý protějšek k D je T. Naše slovo se tedy vysloví jako [tcera].

Ještě více se tento jev ukazuje ve slově prosba. Aplikujeme-li pravidlo o spodobě znělosti ve skupině SB, ovlivní znělé B neznělou hlásku S, která se při výslovnosti změní na Z a celé slovo vyslovíme takto: [prozba].

Ale jak už to v českém jazyce bývá, existují výjimky. Pravidlo o spodobě znělosti nám totiž striktně dělí naši republiku na moravskou a českou část, a to v případě skupiny souhlásek SH, která se objevuje například ve slovech shoda nebo nashledanou. Na Moravě všechno funguje dle pravidla spodoby znělosti,    a tedy většina Moravanů vyslovuje [zhoda a nazhledanou], avšak v Čechách funguje pravidlo spodoby v této skupině obráceně, takže od Aše až po Vysočinu vyslovuje většina obyvatel [schoda a naschledanou].

Dostali jsme se až na konec dnešního jazykového rozjímání, takže vám přeji příjemný večer, a protože se nacházíme právě v prostoru mezi Ašem  a Vysočinou, zdravím vás slůvkem [naschledanou].

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.