Pro 07

Zívačka

V tomto zamyšlení se budeme věnovat jevu, který je se jeví jako snadný a pochopitelný. Jedná se o vyjmenovaná slova. Dnešní okruh zájmu dokonce zúžíme pouze na vyjmenovaná slova po Z.

Mnozí z vás jistě namítnou, proč zrovna po Z, těch je přece nejméně. Skutečně tomu tak je, těchto vyjmenovaných slov není mnoho, avšak i mezi nimi najdeme výrazy problematické, takže pusťme se do práce.
Hned první vybrané slovo zní brzy. Pravopis tohoto výrazu je zřejmý, jedná se   o vyjmenované slovo, tedy po písmenu Z musíme napsat tvrdé Y. O tom není sporu.

Avšak budeme-li toto slovo dále odvozovat, dojdeme ke zdrobnělině brzičko. Psáno ovšem s měkkým I po Z.

Jak je to možné, ptám se? Pokusím se o krátké vysvětlení. Slovo brzičko je odvozené od našeho vyjmenovaného slova brzy, které v procesu derivace, tedy odvozování budeme považovat za slovo základové, odtržením koncovky -y a přidáním přípony –ičko. Tato přípona se píše s měkkým i a tedy i celé slovo brzičko.

Dalším slovem v našem souboru vybraných slov je výraz nazývat se. Opět se jedná   o vyjmenované slovo píšící se s tvrdým Y v kořeni slova, avšak, já si mohu dovolit, a stejně     i vy všichni, napsat stejný výraz s měkkým I v kořeni slova, tedy nazívat se. Uděláme-li to, rozhodně se pravopisné chyby nemusíme dopustit. Tak kde je pravda, ptám se za vás?

Pravda je jednoduše odhalitelná, oba výrazy totiž skutečně v českém jazykovém prostředí existují, jenom je třeba je spojit s odlišným kontextem, přesněji řečeno, jednotlivá slova, o kterých mluvíme (nazývat – nazívat) jsou odvozena od jiných slovních, a  tedy            i významových základů.

První výraz – nazývat s tvrdým Y je skutečně vyjmenovaným slovem a patří k němu další odvozeniny jako ozývat se, vyzývat a další. Píšeme je tedy s tvrdým y uprostřed.

Výraz nazívat se – psáno s měkkým I uprostřed má tedy naprosto odlišný význam,  na rozdíl od výše zmíněných slov s tvrdým Y. Takové slovo, teď mám na mysli to s měkkým i, je odvozené od slova zívat, neboli otevírat ústa únavou, touhou po spánku.

Takže člověk, který se po ránu nazíval, zřejmě zíval toho rána velmi mnoho a ať se mu to líbilo nebo ne, rozhodně svou činnost provozoval s měkkým I.

V titulku jsem zmínil hovorové slovo zívačka. Toto slovo používáme ve významu pohody, klidu, tedy tehdy, když nějakému problému rozumíme.

Myslím, že po dnešku pro nás budou vyjmenovaná slova po Z a s nimi spojená úskalí zívačkou – psáno s měkkým I.

 

 

 

 

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.