Pro 01

Úvodní cvičení

a) Objetí, objemný, běda poraženým, zběžná kontrola, objevné cesty, pěstitel, dospět, opěrný sloup, v kopě vajec, úpěli ve vězení, vjem, zavěsit, vjet do vrat, uvědomělý pracovník, v jedlovém lese, ke mně, vědomě, tamější měšťané,  mluví nerozumně, v osamělém domě, neúprosný osud, odůvodnit pravidlo, hluboká tůň, zaúpěl hrůzou, fůra sena,  změknout, změř mě.
b) Fyzika a biologie,  Špindlerova ulice, výlet s Francouzi a Italy, špatná domněnka, nejvyšší pohoří, nejkrásnější drahokamy,  chlapci s dívkami, významný objev, velká změna, raná jablka, havraní křídla.

c) Malí psi, bratrovi přátelé,  děti kreslí, lovil lvy, s penězi,  bez obuvi, Kobylisy, bývalá myslivna, výzdoba vily, svinutý prapor, pytel pilin, Litomyšl, plyš, rozsápat, městský, rozsáhlý, nestranný rozhodčí, rané brambory, povinný zápis, ranní ptáče, zblednout, stočit se do klubíčka, zkrácený projev, vjezd do domu, špatné svědomí, objemný náklad, pěnová lázeň, pomněnka, vyměnili jsme zámek u dveří, v moravské Kroměříži,  osamělý chodec.

 

Drobná cvičení

a) Bolí mě zuby. I Jirku bolely zuby. Zpíval v pěveckém sboru. Mám doma pěkný bílý svetr. Starší chlapec, třináctiletý, se jmenuje Vašek. Jirko, už mlč! Řekl, že si odskočí do obchodu a hned se vrátí. Smetana napsal cyklus symfonických básní Má vlast. Sněhem jsou zasypány i krkonošské lesy. Nerozuměl nám. Jeřáby dopraví trámy na stavbu.

b) Pořádali jsme exkurzi do Beskyd. Zdvihl se silný vítr a vyvrátil vykotlaný strom.   Má domněnka byla zcela správná. Anna nevyřeší ani ten nejjednodušší příklad. Jan Ryska napsal Lodní  deník. V trávě se objevil první květ. Jednal bezúčelně. Která hvězda je nejjasnější? Má špatné svědomí, neboť svému kamarádovi podtrhl nohu. V hodině chemie jsme pozorovali zajímavý experiment. Výstražné tabule vyzývaly k opatrné jízdě. Naše budoucnost je stále nejasnější.

c) Nejjednodušším úkolem pro mě byl běh na sto metrů. Délku strany trojúhelníku mám pomůže vypočítat Pythagorova věta. Renata s Věrkou  posbíraly sešity a učebnice a vyrazily ze třídy vstříc prázdninovým dobrodružstvím. Když sbíhala se schodů, pískala si nějakou písničku. Tvářili se , jako by jim uletěly včely. Bratrovy pokusy vytvořit draka z papíru byly  bezúspěšné.

d) Nedávno jsme mohli pozorovat zatmění Měsíce. Za nejstarší stromy na Zemi se považují sekvoje z Kalifornie a tisovce z Mexika. V našem městě obnovila provoz restaurace U Zlodějky. Napoleonovi vojáci byli poraženi v bitvě u Waterloo. Fotbalisté Slávie, ale   i Sparty, v posledním ligovém kole opět zvítězili. Když jsme přiběhli na smluvené místo, dívka v tyrkysových šatech už netrpělivě přešlapovala, ale její oči hleděly, jako by nás vůbec neočekávala. Mně to neříkej.

e) Byl zapomnětlivý až běda. Šli na oběd. Na kole objel všechny příbuzné. Ve sběrně kožichů brali zakázky jen na objednací lístek. Ve škole jsme se učili, kdy byla objevena Amerika. Teta Anna byla zběhlá v bělení prádla. Vypočítej objem krychle. Stal se obětním beránkem. Odešla na věčnost. Vjeli jsme do Věstonic. Nejsem pověrčivý. Nosil samé pětky. Pěší zóna byla otevřena.

f) Naší největší sovou je výr, nejmenší sýček. Vzpomněla si na své dětství. Pěnová lázeň nás osvěžila. Zemědělci sklízeli rané brambory. Foglarovi Hoši od Bobří řeky  jsou stále oblíbenou četbou. Zbledla závistí. Máš špatné svědomí? Děti pozorovaly strýčkovy králíky.

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.