Pro 07

Brambory jsou rané i ráno
Je čas brambor. Pro někoho čas tvrdé práce, pro někoho čas očekávání dobrého jídla, pro mě čas rozjímání nad naší mateřštinou.

O bramborách lze říci, že jsou velmi rozšířenou a oblíbenou plodinou a existují v obrovském množství odrůd. Kryštof Kolumbus však netušil, že přivezením této pochutiny z Nového světa do Evropy napáchá nejenom bouři v kuchařkách Starého kontinentu, ale také v některých hlavách uživatelů českého jazyka. V čem je problém?
Všechny odrůdy brambor totiž lze roztřídit do dvou velkých skupin. A to na brambory, které jsou zasazeny později, říkáme jim pozdní, a na brambory, které vyrostou mnohem dříve než pozdní brambory. Takové odrůdy shodně označujeme jako brambory rané.

A rázem jsme u problému. Slovo raný ve spojení s bramborou, mrkví, cibulí či řepkou je velmi problematické. Píšeme jej s jedním n, nebo se dvěma?

Ptám se, jak je to tedy správně? Slovo raný má stejný význam jako slova časný a brzký. V tomto slově se píše pouze jedno n. Základem slova je kořen –ran –, k němuž je připojena koncovka ý, á nebo é. Raný celer, raná mrkev, rané brambory.

Jakýmsi zvukovým protikladem ke slovu raný je přídavné jméno ranní. Toto slovo je odvozeno od podstatného jména ráno pomocí příponové časti –ní. Z tohoto důvodu v něm píšeme dvě n.

Takže brambory, které jsou dříve zasazené a dříve se urodí, bereme jako rané, s jedním n, a nic na tom nezmění ani fakt, že je kopeme v brzkých ranních hodinách.

Ke slovům raný a ranní ještě zvukově patří třetí do party, a to sloveso ranit. Podívejme se zejména na tvar 3. osoby přítomného času, kdy někdo někoho raní. Avšak pouze a jenom s jedním n.

Takže už nám je jasné, že ranní ptáče, psáno se dvěma n, může v obchodním domě s jistotou nakoupit rané brambory, u kterých však na štítku s cenou najde pouze jedno n.       To člověka může skutečně ranit, řeknete si mnozí, protože i když nejsem ranní ptáče a mám štěstí, můžu ve stejném obchodním domě nakoupit rané brambory klidně v deset hodin večer. A věřte nebo ne, na stejném štítku najdu u slovního spojení rané brambory opět jedno n, stejně jako při ranní návštěvě.

A na závěr ještě jedna myšlenka. Letošní léto se příliš nevydařilo. A co více, brzy nastal podzim, tedy raný podzim se svými nízkými ranními teplotami, které jistě mnohé z nás teplomilné občany častokrát raní. Už chápete, přátelé?

 

Autor: Václav Víška



Zanechte komentář

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášen/a.